Ik wil de de discussie niet meer aan of leiderschap ingebakken zit of dat je het kunt leren. Ik denk dat beide mogelijk is, maar daarbij laat ik het verder rusten. Veel belangrijker vind ik dat leiderschap herkend wordt. Leiderschap binnen een christelijke gemeenschap is zowel een talent als een gave. Een directeur die leiding geeft aan een groot bedrijf, hoeft nog geen leider te zijn in een kerk/gemeente. Naast talenten, is het geestelijk aspect van groot belang. Geestelijke leiders hebben geestelijke voelsprieten.
In een gemeente moet een sfeer heersen van herkennen van leiderschap. Mensen moeten gestimuleerd worden om hun gaven te gebruiken. Leiders moeten toekomstige leiders bevestigen en aansporen. Ouderen moeten jongeren de kans geven om hun gave te gebruiken, ook al gaat het wel eens fout. Hoe herken je dat? Door gewoon goed te zien naar de wijze waarop iemand in een groep functioneert. Voetbalscouts zoeken naar voetbaltalent, leiders in de gemeente zoeken naar andere leiders. En omdat leiders weten waar ze op moeten letten, is het voor hen niet moeilijk "talent" te herkennen. Jonge leiders nemen vanzelf initiatief, nemen mensen mee zonder dat ze daar veel moeite voor hoeven te doen, je hoort anderen spreken over ideeën van leiders of je hoort ze enthousiast praten over de dromen die ze hebben. Leiders komen met frisse inzichten en praten daar openlijk over.
Zoals ik het nu zie gaat er in de toekomst een gebrek aan leiders ontstaan. Dat komt omdat de oudere generatie leiders een andere vorm van leiderschap heeft dat de komende leider-generatie. Daar wil ik in een later post verder op ingaan.
vrijdag 9 maart 2007
Abonneren op:
Reacties posten (Atom)
3 opmerkingen:
En soms zien anderen leiderschap in je, terwijl je dat zelf niet eens ziet. En dan sta je daar ineens leiding te geven, zonder dat je weet hoe dat eigenlijk 'hoort' of 'moet'. Onzeker, terwijl je dat probeert te verbergen. Persoonlijk, maar toch niet tè, je probeert zakelijk te blijven....
Wat zijn de ingrediënten voor een goede leider? En wat is dan het verschil tussen een bedrijfsleider en een religieus leider?
Ik denk dat wanneer andere mensen leiderschap kenmerken in je zien, dat dat een stimulans is. Je kunt leiderschap verder ontwikkelen door het te doen, maar ook door cursussen te volgen of boeken erover te lezen. Ook kun je met leiders met meer ervaring praten over leiderschap. Een mentor is helemaal nog niet zo gek (een aanrader is in september de Willow Leadership Summit - www.willowcreek.nl, er gaan vast weer een aantal Parousianen naar toe, vraag tzt Arie Davidse)
Het verschil tussen een leider in een bedrijf en binnen een christelijke groep is soms duidelijk en soms vaag. In een bedrijf is het zo dat een leider opdrachten geeft die de werknemer moet doen. In een kerk is dat niet zo, daar werk je met vrijwiligers. Leiders moeten dan mensen nog meer motiveren, stimuleren en het grote doel duidelijk maken. Leiderschap binnen een kerk is daarom, volgens mij, minder eenvoudig.
Een tweede punt is dat er in een kerk een extra aspect speelt: geestelijk inzicht. Een bedrijfsleider kan goed de touwtjes in handen hebben, maar de geestelijke fijngevoeligheid missen. Dat moet een leider in een kerk wel hebben, er is een hoger en goddelijk doel dat een christelijke leider dient. Dat is uiteindelijk niet de winst (bij V&D of waar dan ook), maar dat is het koningschap van Jezus op aarde. Een christelijke leider kijkt dus verder dan alleen de taak, hij/zij kijkt van de mens (kijkt een bedrijfleider ook naar als het goed is) en vervolgens naar God die alles bestuurt (en daar kijkt een bedrijfsleider alleen naar als hij/zij christen is). Er is nog veel meer over te zeggen, maar dit zijn volgens mij twee essentiële punten.
hallo, weet jij iemand die tegen enkel de onkosten een lezing wil geven over dit onderwerp.
Het moet wel iemand zijn die verantwoordelijkheid heeft in het leiden van een bedrijf en dus uit ervaring kan spreken . Hoe hij of zij , als gelovige , in leiderschap van een bedrijf staat en hoe dit het nemen van beslissingen beinvloedt.Het heeft plaats in Belgie voor studenten tussen 18 en 23 jaar.
Een reactie posten