zaterdag 31 maart 2007

40 probleemwijken

Welke kerkelijke gemeenschap, welke zendingsorganisatie, welke christenen beginnen een nieuwe kerk in alle 40 probleemwijken die door minister Volgelaar op een lijst zijn gezet? Een unieke kans, omdat het onderzoek niet meer nodig is. Nood is helder.

Helaas hoor ik nog niets in de christelijke media.....

Amateur Theoloog

Ik wil je dit citaat niet onthouden. Het is van Henk Tennekes, ooit directeur van het KNMI en, het schijnt, bekend van het boek "Broeikasramp & Weerbericht":
Het was onvermijdelijk. Ik ben een dwarse amateur-theoloog geworden. Ja, we moeten grenzen accepteren, zowel in de wetenschap als in het geloof. Ik vind de mens een mislukkeling. Gezien ons gedrag zijn we de benaming "Kroon der Schepping" niet waard. Hoe gaan we om met de Schepping, met de kloof tussen arm en rijk? Waarom gaan onze baggeraars wel naar Dubai om daar idiote eilanden voor de superrijken neer te plempen, en niet naar Bangladesh om daar de arme mensen daar te helpen? Waarom hebben vooral christenen het zo laten afweten in het milieudebat?

woensdag 28 maart 2007

Dienen = geven

peTer schrijft over leidinggeven op zijn blog:
Dit proces is overigens verre van uniek voor de kerk; in `de wereld' leeft het thema ook, getuige een artikeltje in de metro van vandaag. Ik heb het niet gelezen, maar zag toevallig alleen de kop bij een medepassagier die het blad aan het lezen was. Dat zei me genoeg:
"als je leiding weglaat staat er alleen nog: geven. En dat is waar het in wezen om gaat."

Mooi he? God spreekt niet alleen door de bijbel, maar ook door de krant. Zelfs door een reclameblaadje als de metro…Dat vind ik nou gaaf!
In wezen zei Jezus iets dergelijks:

"...Jullie weten dat heersers hun volken onderdrukken en dat leiders hun macht misbruiken. Zo zal het bij jullie niet mogen gaan. Wie van jullie de belangrijkste wil zijn, zal de anderen moeten dienen, en wie van jullie de eerste wil zijn, zal jullie dienaar moeten zijn – zoals de Mensenzoon niet gekomen is om gediend te worden, maar om te dienen en zijn leven te geven als losgeld voor velen." (Mat. 20:25-28)

"Om niet hebben jullie ontvangen, om niet moeten jullie geven!" (Mat. 10:8)

Jezus sprak met zijn discipelen niet over leiding geven. Ook organiseerde hij geen leiderschapstrainingen. Wat hij wel deed: Hij liet zien hoe je (jezelf) kunt geven. En Hij ging daarbij tot het uiterste.
Ik ben daar over gaan nadenken. Is leidinggeven alleen geven? En is geven gelijk aan dienen? Is leidinggeven en niet leidinggeven dan nog wel te onderscheiden. Immers, elk mens is als christen geroepen om de ander te dienen. Wat is dienen? Jezus liet het aan zijn discipelen zien, maar Hij gaf hen wel opdrachten en Hij stuurde hen erop uit. Dienen en leidinggeven in de stijl van Jezus is dus niet alleen er zijn en geven, maar ook je actief opstellen.

Kolb

Ik heb deze week weer eens een test van Kolb ingevuld. Met deze test krijg je inzicht in de wijze waarop je leert in het algemeen. Kolb verdeelt dat in vier aandachtgebieden: vanuit de concrete ervaring, vanuit de overdenkende observatie, vanuit de abstracte begripsvorming en vanuit actief experimenteren. Je kunt op deze site ook een dergelijk test invullen.

Ik heb die test nu een paar keer ingevuld en ook nu kwam er weer hetzelfde uit. Ik zit overduidelijk in de hoek van de overdenkende observatie en de abstracte begripsvorming. Eigenlijk is deze test niet voor jezelf. Hij is voor degene waarmee je samenwerkt in teamverband. Mensen met verschillende stijlen kunnen op elkaar anticiperen omdat ze (kunnen) weten hoe ze reageren op wisselende omstandigheden. Mensen moeten daarom ruimte maken voor elkaar, anders is de informatie uit de test nutteloos. En dat is vaak het moeilijkst!

Darwin's erfenis

Deze week lazen we in de leeskring het boek "De taal van God" van Francis S. Collins. Collins is recent zeer bekend geworden doordat hij het project heeft geleid dat het menselijk DNA in kaart heeft gebracht. Collins is wetenschapper en christen. Hij beschrijft in dit boek op welke wijze hij christen is geworden. Hij hangt zijn bekering op aan de Morele Wet. Hij zag dat elk mens een besef heeft van wat goed of kwaad is. Het kan niet anders of dat komt van buiten de mens. Zo is hij steeds meer naar een theïstisch Godsbeeld toegegroeid.

In het boek gaat Collins in op het ontdekken en het ontcijferen van Gods plan, zoals hij dat noemt. Hij herkent in de opbouw van het DNA een ontwikkeling. Van deze ontwikkeling in de natuur springt hij over naar het ontstaan van het heelal. Op dit moment zijn drie zienswijzen populair als het gaat om de wijze waarop het heelal is ontstaan:
  1. Evolutie. Alles wat is, is ontstaan zonder dat er een theïstisch wezen nodig was. Evolutie is per definitie een a-theïstische hypothese.
  2. Intelligent Design. Hier is Cees Dekker van de TU in Delft bekend door geworden. Veel is over ID gediscussieerd de laatste tijd in boeken en in de media. Collins zegt dat deze theorie gekenmerkt wordt door een God van de gaten. Dat wil zeggen dat we dat wat in de natuur (nog) niet te begrijpen of verklaren is, toekennen aan God. God vult dus de leemten op in onze kennis. Hij heeft gelijk als hij zegt dat God bij kennisvermeedering in de wetenschap steeds minder ruimte krijgt.
  3. Collins komt met de theïstische evolutie. Hij zegt dat God het heelal is begonnen en dat er daarna in principe geen tussenkomst van God nodig is. Dat verklaart de ontwikkeling die zichtbaar is in levende wezen. Volgens mij komt dit, als het gaat op de natuur, dicht bij een deïstisch wereldbeeld. Collins stelt later in het boek dat contact met God door gebed en bijbellezen mogelijk. Ik vind het echter moeilijk om de ontwikkeling in de natuur geheel los te koppelen van het handelen van God met mensen.
Bij het nadenken over dergelijke materie komen er allerlei vragen bij mij boven. Die hebben niet zozeer iets te maken met de wetenschap of met het geloof of ongeloof in evolutie. Mijn vragen zijn met name van theologische aard:
  1. Op welke wijze moeten we Genesis 1 en 2 lezen ten opzichten van de rest van Genesis en de rest van de bijbel? Welke hermeneutiek moeten we gebruiken?
  2. Wanneer iemand de theïstische evolutie verdedigt, hoe zit het dan met Gods voorzienigheid en almacht. Op welke wijze maakt God contact met de mens als hij niet nodig is voor de onderhouding van de schepping?
  3. Op welke wijze is Genesis 1 en 2 uitgelegd in de kerkgeschiedenis? Lezen evangelicale christenen deze teksten recent letterlijk onder invloed van de Verlichting?
Het zijn vragen waar we deze avond niet uit zijn gekomen. Het levert wel stof tot nadenken.

maandag 26 maart 2007

Het Vaticaan: hoofdstad van een kerkelijk imperium (2)

Ik ben gereformeerd opgevoed. In onze kerk waren de muren wit en leeg. Geen poespas. Dat er in Roomse kerken veel meer te zien is, hoef ik niemand te vertellen. Maar wat moet ik ermee? In "onze" St. Jan zijn de ramen wereldberoemd. Ze laten heel veel verhalen zien uit de bijbel. En dat is een protestantse kerk. In welk materieel huis wil God wonen? Of gaat het alleen om de geestelijke aanwezigheid van Jezus onder gelovigen?

In het "emerging churches" gedachtegoed krijgt kunst steeds meer een plaats. En niet alleen dat, het krijgt ook een rol. Ik gebruik tijdens de Youth Alpha met opzet heel veel kunst, omdat dit de hele mens in beweging zet. Niet alleen het denken is van belang, maar ook het voelen, het ervaren van Jezus door middel van bijvoorbeeld een schilderij. Een kleurig gebouw of een opvallend beeld spreekt de hele mens aan. Niet aan de rationele mens, maar ook de mens met emotie en gevoelens.

Ik was onder de indruk van Michelangelo. Wat heeft deze man veel uren gespendeerd aan deze fresco´s. Welke invloed heeft dit gehad op al deze mensen die dit hebben gezien? Ik weet het niet, maar een aanzienlijk deel van de menselijke bevolking op aarde kent de bijna aaraking van Adam en God.

Ik denk dat kunst een nog grotere rol mag spelen in onze kerken. De raamontwerpers van de St. Jan hadden dat goed in de gaten. Wanneer de preek niet aanspreekt, kun je altijd nog het verhaal op de ramen bekijken en erover nadenken. Ik denk dat we in onze huisgemeentes, kringen, kerken en noem maar op, wegen moeten vinden waarbij het geloof de hele mens aanspreekt: een holistische benadering van de beleving van Jezus.

vrijdag 23 maart 2007

Rome: stad van culturen (1)

Het afgelopen weekend zijn we naar Rome geweest. Het was altijd al een wens om daar een keer te kijken. Het is een stad waar de tand des tijds aan de ene kant zichtbaar is en het is aan de andere kant een plaats waar de tijd heeft stil gestaan. De binnenstad van Rome lijkt één groot monument. Het was overweldigend.

Op mijn screensaver zit deze foto. Ik had niet in de gaten dat dit raam zich in de St. Pieter bevindt. Het is de duif die de Heilige Geest symboliseert. Het licht komt als goud de kerk binnen.

De Sint Pieter is in de 15de eeuw opnieuw opgebouwd in opdracht van paus Julius II. Het was in de tijd van Luther, die o.a. in opstand kwam tegen de aflaten die nodig waren op de kerk te bekostigen. De bouw duurde meer dan honderd jaar. Veel beroemde architekten hebben aan de bouw meegewerkt. Michelangelo was 72 jaar toen hij als ingenieur en architect gevraagd werd. De koepel van de kerk is door hem ontworpen. De kerk moest volgens Barmante (een andere architect) en Michelangelo gebouwd worden in de vorm van een grieks kruis. Na hun dood heeft men de kerk verlengd, zodat er een latijns kruis ontstond.

Vanaf het middelste balkon van de kerk, geeft de Paus met Kerst en Pasen de zegen voor de stad en voor de wereld (urbi et orbi).

Een ander gebouw dat wereldberoemd is, is de sixtijnse kapel. Deze werd gebouwd in de 15de eeuw in opdracht van paus Sixtus IV. Het is beroemd door de muur- en plafond schilderingen. Wie kent niet de bijna aanraking van Adam en God. Deze fresco's zijn ook door Michelangelo gemaakt. Fresco's zijn schilderingen die op natte kalk worden gemaakt. De verf en de kalklaag vormen na het opdrogen één geheel. Op het plafond zijn de verhalen van de schepping tot de dronkenschap van Noach te zien. Nadat Mischelangelo er vier jaar over heeft gedaan, is hij er zeker van dat hij nooit meer zal schilderen. Toch vraagt paus Paulus III hem het Laatste Oordeel op de achterwand te schilderen. Hij is dan al over de zestig. Op de enorme wand zien we Christus in het midden van een wervelende massa. Rondom Jezus zijn de heiligen en Maria afgebeeld. Links onderin worden de doden opgeroepen voor het laatste oordeel. Rechts onderin worden de verdoemden naar de hel gestuurd. Het heeft vijf jaar geduurd voordat het fresco af is. Michelangelo voelde zich er niet prettig bij en schildert zijn zelfportret in de afgestroopte huid van de discipel Bartolomeus.

Een andere kerk met veel pracht en praal is de Sante Maria Maggiore. Deze kerk is gebouwd na het consilie te Efeze en is gewijd aan, hoe kan het anders, Maria. Tijdens dit concilie werd Maria aanvaard als Moeder Gods (theotokos). Er staan veertig zuilen in de kerk die leiden naar het altaar. Bij binnenkomst zijn het goud en de schilderingen het meest opvallend. Aan muren schilderingen van verhalen uit het Oude Testament. Er zijn mozaiëken met verhalen uit de kindertijd van Jezus. In de 13de eeuw werd het absis voorzien van mozaïeken waarop Maria naast Jezus op een troon zit. Daaronder is Jezus weer te zien. Hij heeft de ziel van de gestorven Maria (afgebeeld als een kindje) in zijn armen. Men zegt dat het plafond gemaakt is van het eerste goud dat Columbus meebracht uit Amerika. De Spaanse koning schonk het goud aan de paus. Nog steeds is de Spaanse koning de beschermheer van de kerk. Opvallend detail: prinses Irene is getrouwd in deze kerk.

donderdag 22 maart 2007

Metaforen voor leiderschap

Rik Zutphen reageert op een post die ging over leiderschap.

In zijn boek Making sense of Church gebruikt Spencer Burke geweldig goede metaforen voor andere aspecten van de post moderne (toekomstige?) kerk.

Ik geloof in het ieder heeft iets principe/open source leiderschap en kerkmodel. Hoe vreselijk dat voor de mensen misschien nu nog mag klinken. Maar uiteindelijk is God de herder en zal Hij leiden, niet wij. En Hij zal dat doen door de minst waarschijnlijke mensen, sowieso door vrouwen (wat ik verre van onwaarschijnlijk vindt, en erg wenselijk) maar ook door kinderen heen, en juist mensen die hun leven verprutsen, omdat die misschien wel open staan voor God.

Maar een gedachte, ook zal de kerk uit hun vel durven te stappen en de reis aangaan.. train the church...church the train.

Ik ga helemaal mee met Rik. Ook al kan ik het niet goed overzien, denk ik dat leiderschap er in de toekomst anders gaat uitzien. Wat Rik beschrijft lijkt veel op de eerste gemeente. Na een aantal posts over leiderschap ben ik er echter nog niet uit. Het blijft tasten naar een goede verwoording en naar Gods weg met Zijn gemeente. Want dat is iets waar Rik duidelijk op wijst, het is Gods gemeente!

dinsdag 13 maart 2007

Toch maar iets nieuws beginnen?

Kan er uit Oosterend iets goeds komen?

Het blijkt dat uit mijn geboortedorp grote theologen kunnen voortkomen. Nu wist ik al dat Oepke Noordmans het levenslicht zag in Oosterend, maar vandaag las ik in de krant dat de grote Herman Ridderbos het levenslicht zag in de gereformeerde pastorie aan de Wynserdyk. Ik ging in mijn jeugd elke zondag naar de kerk waar zijn vader predikant was. Ik heb vaak in het catechesatielokaal over de foto's heen gekeken en niet beseft dat achter de zwart witte gezichten grote mensen schuil gingen. Ik denk dat je eerst ouder moet worden om dat te beseffen en om het te waarderen. Ridderbos overleed afgelopen donderdag op negentigjarige leeftijd.

Ik heb veel gehad aan zijn boek "Christus de zin der geschiedenis". Dit boek werd mij onder de aandacht gebracht door Henk Bakker, die Systematische vakken doceerde aan de Evangelische Bijbelschool. Ridderbos gaat in zijn theologie uit van de gedachte dat Jezus het middelpunt is waar Gods handelen om draait. Dat zal een gemiddelde evangelicaal niet onbekend in de oren klinken. Ook de CAMA basseert haar logo op de centraliteit van Jezus. Maar naast de theologen van zijn tijd gaf hij een duidelijk richting aan. Denk aan de verzoeningsbenadering van Wiersinga in de jaren zestig en zeventig van de vorige eeuw. Ridderbos heeft altijd de klassieke verzoening door voldoening verdedigd. Het belangrijkste boek van Ridderbos is volgens mij "Paulus, ontwerp van zijn theologie". Ridderbos laat een rijke traditie achter.

zondag 11 maart 2007

Postmodern leiderschap volgens McLaren / Leiderschap (4)

Na het het moderne leiderschap laat McLaren zien wat volgens hem postmodern leiderschap is. Postmodern leiderschap zal speciaal de mensen aanspreken die jonger zijn dan een jaar of veertig.
  1. Bijbels analyst >>> Geestelijke mentor of wijze. Postmodernen voelen zich volgens McLaren meer aangetrokken tot mensen die wijs zijn. Het gaat om karakters die gevormd zijn door een geestelijk leven met God. De autoriteit van deze leiders is gebasseerd op karakter i.p.v. intellectuele kennis.

  2. "Broadcaster" >>> Luisteraar. Het gaat er niet om hoe hard je roept, maar om hoe goed je luistert naar mensen. Leiders creëren een veilige plek waar mensen kunnen groeien.

  3. De techneut >>> Geestelijke vriend. Denk aan het verschil tussen een wetenschapper die chimpasees onderzoekt en de activist die hen van uitsterven wil redden. Leiders houden van hun teamleden. Ze zijn bij hen betrokken. Ze begeesteren hun mensen (i.p.v. enthousiasmeren).

  4. De vertegenwoordiger/verkoper >>> Danser. Mensen willen niet voor Jezus gewonnen worden. Een verkooppraatje dat klinkt als een ultimatum stoot af (als je nu geen beslissing neemt, ga je naar de hel, wil je dat?). Een leider is een danser. Hij hoort dingen die andere niet horen. Hij helpt mensen stap voor stap de eerste danspassen te zetten. Hij helpt hen bij het ritme en leert hen de muziek waarderen. Totdat er een geweldigde wals of tango tevoorschijn komt.

  5. Carriéremaker >>> Amateur. Het woord amateur komt van amare, liefhebben. Leiderschap communiceert liefde voor mensen en voor de gemeenschap. Het meeste leiderschap kan er voor zorgen dat deze liefde gedoofd wordt. Professionalisme is volgens McLaren één van de donkere kanten van de moderniteit.

  6. Probleemoplosser >>> Inspirator op zoek naar antwoorden. Er zijn zonder twijfel momenten dat er problemen opgelost moeten worden. Maar postmoderne leiders zoeken naar nieuwe avonturen en uitdagingen. Op die manier kunnen oplossingen gevonden worden.

  7. Apologeet >>> Excuses maker. In plaats van antwoorden geven, zal hij vaak excuses aanbieden, omdat de antwoorden vaak zo beperkt zijn. In de moderniteit kreeg je vertrouwen doordat je steeds gelijk had en de goede antwoorden gaf. In de postmoderniteit moet je erkennen dat je het vaak bij het verkeerde eind hebt.

  8. Bedreiging >>> Insluiter. Postmodern leiderschap ziet andere meningen niet als een bedreiging, maar sluit meningen, en dus ook mensen, in. Een postmodern leider denkt niet exclusief, maar inclusief.

  9. De allerweter >>> Zoeker. Moeten christelijke leiders niet zoekers zijn?

  10. Solo-optreder >>> Team-builder. Een leider zorgt dat anderen beter functioneren. Een groep mensen moet beter functioneren, zodat ze op zoek kunnen gaan naar nieuwe avonturen.
Ik zie heel veel goeds in dat wat McLaren zegt. Ik ben het niet helemaal met hem eens, maar ik laat het aan jou over om te kijken wat je ervan vindt. Ik ben benieuwd!

zaterdag 10 maart 2007

Mjn tweede leven

Ik ben vandaag aan mijn tweede leven begonnen in de virtuele wereld. De EO zit inmiddels ook in Second Life, dus moet ik het ook maar eens proberen. Dus nu loopt Haije Barbosa ook rond in Second Life. Mocht je mij tegenkomen, knijp dan even een oogje dicht, want mijn electronische alter-ego loopt er een beetje bloot bij. 's Morgens mijn kleren in het echte leven aandoen gaat makkelijker dan mijnheer Barbosa in een spijkerboek te helpen.

Maar evengoed, de EO heeft er ook een postbus waar je brieven aan God kwijt kan. God is ook aanwezig in deze tweede dimensie die alleen via een beeldscherm te bereiken is. Het is een nieuw netwerk, naast Hyves, MSN, de blog of Skype. Mensen ontmoeten elkaar steeds meer in de binnenste van de computer via netwerken. Ik schreef vorig jaar een scriptie over dit fenomeen en het blijkt is een korte tijd steeds meer vorm te krijgen.

Modern leiderschap volgens McLaren / Leiderschap (3)

In "Adventure missing the point" belichten Brain McLaren en Tony Campolo en groot aantal onderwerpen die volgens mij op zijn minst opnieuw overdacht moeten worden. Eén aandachtspunt is leiderschap. In deze serie over leiderschap wil ik je deze lijst niet onthouden. McLaren noemt 10 kenmerken van het moderne leiderschap. Ik neem ze hier over en vraag je reactie:
  1. Bijbels analyst: de moderne christelijke leider onderzoekt de bijbel als een wetenschapper. Hij wil kennis verkrijgen door analyse. In in het moderne denken is kennis gelijk aan macht.

  2. "Broadcaster": In de moderniteit laat de leider zijn mening weten. Wanneer zoveel mogelijk mensen zijn mening horen, krijgt hij meer macht. Citaat: "being slick, being smooth, being big, being on the air, that's what makes you a leader".

  3. De techneut: de organisatie is een machine en de leider weet hoe de machine werkt. Hij moet de machine goed afstellen of verbeteren.

  4. De vertegenwoordiger/verkoper: modern leiderschap stelt het winnen van verloren zielen als taak. Daarom moeten er evangelisatieacties of oproepen tot bekering gedaan worden. Het gaat om marketing, verkopen, mensen binnenhalen.

  5. Carrieremaker: Hij klimt van beneden langs de ladder totdat een kerkelijke CEO baan in zicht komt.

  6. Probleemoplosser: Breng het bij hem en hij lost het op.

  7. Apologeet: Hij vertelt hoe het zit en zegt waarom twijfel en scepsis niet juist zijn.

  8. Bedreiging: De moderne leider is bang dat hij er buiten komt te staan. Hij begint te mokken of gebruikt retoriek om zijn leiderschap veilig te stellen.

  9. De allerweter: Hij weet wat hij gelooft, is duidelijk over zijn meningen, fomuleert zijn overtuigingen vlekkeloos.

  10. Solo-optreder: Er is ruimte voor maar één persoon in de stuurhut. Er staat één persoon aan de top van de pyramide.

McLaren is scherp en ik heb dat overgenomen, met name om je te prikkelen. Reageer eens, ik ben erg benieuwd. In mijn volgende post de reactie van McLaren.

Symposium met Stuart Murray

Ons geloof daagt ons uit om niet te lang te rouwen over het verdwijnen van het christendom. Het daagt ons uit om te zoeken naar nieuwe mogelijkheden om van betekenis te zijn, als kerken als christen. Vrijdag 8 juni a.s organiseren Oeds Blok en Matthijs Vlaardingenbroek een symposium in Den Haag over het thema ‘Church after Christendom’. De sprekers op deze dag zijn Stuart Murray en Juliet Kilpin.

Het symposium is van 14.00 tot 22.00 uur waarbij een warme maaltijd inbegrepen is. De dag wordt gehouden aan de Veenkade 48 in Den Haag. De kosten voor het symposium zijn 25 euro inclusief de maaltijd en de consumpties. De toespraken worden zonder vertaling in het Engels gehouden.

Hier kun je de bijbehorende folder bekijken of downloaden.

vrijdag 9 maart 2007

Leiderschap (2)

Ik wil de de discussie niet meer aan of leiderschap ingebakken zit of dat je het kunt leren. Ik denk dat beide mogelijk is, maar daarbij laat ik het verder rusten. Veel belangrijker vind ik dat leiderschap herkend wordt. Leiderschap binnen een christelijke gemeenschap is zowel een talent als een gave. Een directeur die leiding geeft aan een groot bedrijf, hoeft nog geen leider te zijn in een kerk/gemeente. Naast talenten, is het geestelijk aspect van groot belang. Geestelijke leiders hebben geestelijke voelsprieten.

In een gemeente moet een sfeer heersen van herkennen van leiderschap. Mensen moeten gestimuleerd worden om hun gaven te gebruiken. Leiders moeten toekomstige leiders bevestigen en aansporen. Ouderen moeten jongeren de kans geven om hun gave te gebruiken, ook al gaat het wel eens fout. Hoe herken je dat? Door gewoon goed te zien naar de wijze waarop iemand in een groep functioneert. Voetbalscouts zoeken naar voetbaltalent, leiders in de gemeente zoeken naar andere leiders. En omdat leiders weten waar ze op moeten letten, is het voor hen niet moeilijk "talent" te herkennen. Jonge leiders nemen vanzelf initiatief, nemen mensen mee zonder dat ze daar veel moeite voor hoeven te doen, je hoort anderen spreken over ideeën van leiders of je hoort ze enthousiast praten over de dromen die ze hebben. Leiders komen met frisse inzichten en praten daar openlijk over.

Zoals ik het nu zie gaat er in de toekomst een gebrek aan leiders ontstaan. Dat komt omdat de oudere generatie leiders een andere vorm van leiderschap heeft dat de komende leider-generatie. Daar wil ik in een later post verder op ingaan.

Een fantatisch team

Gisteravond is dan het startschot gegeven van ons Thuisfront Team. We hebben een geweldig stel mensen bij elkaar weten te brengen die ons willen helpen om in Spanje aan de slag te gaan. We ervaren het als een voorrecht dat anderen mee willen helpen om dit mogelijk te maken. We zijn er een beetje stil van.

Op de voorgrond van links naar rechts: Christel Sasburg en Arno van Engelenburg. Op de achtergrond van links naar rechts: Eduard Bergstra. Yvonne Lommers en Corina Smit.

donderdag 8 maart 2007

Allelon heeft een nieuwe website

Allelon is een studiecentrum in de VS waar nagedacht wordt over de "missional church". De geheel vernieuwe de website biedt veel informatie: artikelen, mp3's en video's. Het is mijn hoop om nog eens een conferentie te bezoeken die georganiseerd is door Allelon. Dat is tot nu toe nog niet mogelijk geweest, maar gelukkig zetten ze verschillende toespraken op het net. Bijvoorbeeld deze van Brain McLaren.

zondag 4 maart 2007

De waarheid

"Wat is waarheid?", vraagt Pilatus voor de kruisiging tijdens een ondervraging aan Jezus. Deze vraag houdt mij al jaren bezig. Vaak heb ik bij waarheid gedacht aan iets dat waar of niet waar is. Bijvoorbeeld: het gras in de tuin is groen. Deze uitspraak is volgens mijn waarneming waar. Daar kunnen we natuurlijk ook over discussiëren, maar dat is nu niet mijn bedoeling.

In de bijbel wordt waarheid anders benaderd. Jezus zegt zelf dat hij de waarheid is. In bijbelstudies heb ik er vaak mee geworsteld hoe je dit moet interpreteren. Daar kun je volgens mij niets op loslaten van waar of niet waar. Door mijn modernistische benadering zoek ik naar uitspraken die te falsificeren zijn. Dat is hier niet mogelijk. Waarheid is in Jezus gepersonaliseerd. Ik kwam daarop toen ik 1Joh1:6 las. In de NBG staat dat dat we niet in de waarheid zijn als we in de duisternis wandelen. Hier duidt waarheid op levenswandel. Johannes roept mensen op "in het Licht" te wandelen. Ook hier is het weer opvallend dat waarheid niet slaat op waar of niet waar, maar meer op waarheid doen. Waarheid is geen statisch begrip, maar dynamisch. Het zet mensen in beweging, omdat Jezus mensen in beweging zet.

donderdag 1 maart 2007

Buurtpreventie

Een aantal maanden geleden ben ik in een buurtpreventieproject gaan zitten. Na het Crucible weekend in Birmingham werd ik weer eens bepaald bij het betrokken zijn bij de wijk. Ik heb in het verleden een zeker dualisme ervaren tussen mijn christen-zijn en de "wereld". Dat is een oneigenlijk dualisme, want de "wereld" maakt deel uit van mijn leefwereld. Jezus zei al dat we uit de wereld, maar wel in de wereld gezonden zijn. Van een dualisme is dus in het geheel geen sprake. Vanavond was er de jaarlijkse bewonersavond voor en in de wijk. Een heel aantal nieuwe projecten passeerden de revu. Er gaat nogal wat gebouwd worden. Nu kerkt mijn gemeente in dezelfde wijk. Dit vroeg ik mij af: "Is men hier op de hoogte van het feit dat wij zondags in deze wijk samenkomen?" Of, wat kan een evangelische gemeente betekenen voor een dergelijke wijk? Ik heb daar niet direct een anwoord op. Het blijft me bezighouden. Eén ding lijkt mij wel belangrijk: aanwezig zijn!